Logo_vect_ej-undertxt

LOVA RUNT OCH PRATA STRUNT

”Mycket stark, bra rengöringsegenskaper, högabsorberande och extremt låg ludd.

Har du hört det förut? Nästan alla tillverkare av stenciltorkrullar säger detsamma. Men är dessa parametrar viktiga och stöds de av bevis eller är det snömos?

Låt oss titta närmare på detta.

"Väldigt starkt"
Vad är "väldigt starkt"? Behövs det? Nej, du behöver inte ett mycket "starkt" papper.

Det är relativt små krafter på tyget i de flesta screentryckare. Papperet kommer inte att gå sönder, även om det inte är särskilt "starkt". Förlängningen vid brott är viktigare. Detta uttrycks i procent och säger, enkelt uttryckt, hur flexibelt papperet är. Ju större töjning vid brott, desto mer deformation (töjning) av tyget när det används. Det här är något vi vill undvika. Vi vill inte att papperet ska bete sig som ett gummiband.

"Hög absorptionsförmåga"
Begäret att skryta med hög absorptionsförmåga kommer från den ursprungliga användningen av papperet som används för att göra ett flertal stencilrullar - torkdukar för att suga upp vätska. I rengöringsprocessen under stencil finns det väldigt lite vätska att absorbera, eller hur?

Du absorberar inte metallen i lodpastan och förmågan att fånga metallpartiklarna mäts verkligen inte som absorptionsförmåga.

Den enda vätskan som behöver absorberas är rengöringsmedlet för att väta stencilen och lösa lodpastarester. Det finns inget behov av att absorbera mer än vad papperet kan förmedla till stencilen (med viss marginal). Mängden vätska som överförs från tyget till stencilen är i princip endast beroende av stencilens och rengöringsmedlets egenskaper.

Endast några gram per kvadratmeter kan överföras från tyget till stencilen. Oavsett hur tjockt eller blött eller vad-som-helst papperet är. Teoretiskt behöver cirka 80 gram per kvadratmeter absorptionsförmåga eller 200% för ett 40-gram tyg. Med andra ord slösar de flesta rullar på marknaden bort 50% av vätskan eftersom de har absorption på runt 500%!

Mycket hög absorptionsförmåga uppnås genom användning av cellulosafibrer. Bra för att torka upp ditt utspillda kaffe, mindre bra för stencilrengöring.

"Litet ludd"
Naturligtvis är låg ludd önskvärt. Cellulosa (papper) -baserad textil kan endast tillverkas lågluddande genom hård fiberkomprimering under tillverkningen, vilket ofta lämnar en glansig och plan yta som är allt annat än bra för stencilrengöring.

Tillsats av lim förekommer också vilket kan leda till katastrofala resultat när limmet löser upp sig och smetas ut över din stencil. Men rullen är billig, så det gör väl inget....?

Ett avskräckande exempel är Sontara-typ av papper. Det är lågluddande men inte ett bra material för stencilrengöring. (Dessutom är Sontara höguppladdande.) Eftersom det är dyrt tror många ändå att det är bra.

Resultat från rengöringsförsök, med utgångspunkt helt fyllda stencilöppningar. Rengöringscykel W /V /D  i SJ Innotec screentryckare. Sontara till vänster och Hyperclean till höger.

"Bra rengöringsegenskaper"
Verkligen? Hur mäts och uppnås det? Finns det några bevis?

1. Luftpermeabilitet är en viktig parameter för rengöringsprestanda. Luftpermeabilitet beskriver hur mycket luftflöde det är genom tyget. Du ser sällan detta i datablad, annat än i form av påståenden som "bra vakuumprestanda". Anledningen är återigen att det inte är en viktig parameter för det standardpapper som används i de flesta produkter på marknaden. Uppgifterna är inte tillgängliga för rulltillverkaren. Eller de bryr sig inte eller förstår inte.

Vi vill att så mycket luft som möjligt flödar genom tyget för att göra vakuumcykeln effektiv. Hög luftpermeabilitet kan naturligtvis uppnås genom att göra tyget mycket glest. Men detta enkla tillvägagångssätt kommer att resultera i ett papper med dålig rengöringsprestanda och det kommer att orsaka snabb förorening av vakuumsystemet i tryckaren.

2. Fiberegenskaper och blandning måste konstrueras för SMT-stencilrengöring. Alla SMT-stencilrullar på marknaden är tillverkade av nonwoven-tyger. Nonwovens kan bokstavligen tillverkas i miljontals kombinationer. Det finns 1000-tals fibrertyper på marknaden för textilingenjören att välja mellan och oändliga processparametrar att behärska.

Du hittar nonwovens runt omkring dig i bilstolar, hygienprodukter, kosmetiska våtservetter, industriella våtservetter, medicinska produkter, som förpackningsmaterial, filter, geotextiler, membran ... det är uppenbart att varje produkt måste utformas för dess avsedda användning.

3. Efterbehandling av fibrer och tyget är vanligt inom textilindustrin. Det finns en hel värld av efterbehandlingsmedel att välja mellan och blanda. Tygets egenskaper kan modifieras dramatiskt med en efterbehandlingsprocess. Naturligtvis måste den efterbehandling som används för SMT-rulltyg formuleras för applikationen.

Slutsatser
Att ta ett standardpapper och erbjuda det som stencilrulle duger inte längre. Det kommer att bli en "billig" rulle som uppfyller den kortsiktiga jakten på kostnadsminskningar vid inköpstillfället. Men den faktiska kostnaden för den "billiga" rullen bör beräknas utifrån kostnaden för lödfel, inte inköpspris per rulle.

De flesta tillverkare tänker och erbjuder "hushållspapper".
SMT Express tänker och erbjuder "applikationsanpasat filter".

 

Hyperclean stencilrullar
Hyperclean stencilrullar

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter